top of page

Bill.mrk: et helhetlig rammeverk for VFL-arbeid

Neste skoleår kommer jeg til å jobbe mer målrettet med vurdering for læring enn jeg har gjort tidligere skoleår. Det er jammen på tide, ettersom den nasjonale satsingen har pågått i fem år. Jo mer jeg jobber med et helhetlig rammeverk for et slikt prosjekt, desto mer bærer det preg av å bli en syntese av ulike didaktiske forsøk, digitale verktøy og gadgets jeg har brukt siden 2008, da jeg begynte å jobbe i den videregående skolen.

Jeg har redegjort for årsakene til at jeg ønsker å gå i gang med dette arbeidet i en tidligere bloggpost. De siste ukene har jeg jobbet målrettet med å lage et faglig rammeverk for neste skoleår, med utgangspunkt i kompetansemålene for vg2 norsk, studiespesialisering. Tekster, inndelinger og prinsipper for notattaking, vurdering og evaluering skal på plass før elevene presenteres for prosjektet. I tillegg har jeg sett på ulike digitale løsninger som jeg anser som fornuftige å bruke opp mot OneNote-grensesnittet. Her vil jeg gå gjennom de ulike verktøyene jeg kommer til å bruke neste år. Tilbakemeldinger på ting som mangler, eller som kunne vært brukt annerledes, mottas med stor takk!

OneNote Class Notebook

Verktøyet som binder sammen hele arbeidet til neste år er OneNote. Rogaland fylkeskommune har valgt Microsofts løsninger for skylagring, e-post og tekstbehandling, og OneNote-verktøyet er rullet ut til både lærere og elever. Jeg foretrekker strengt tatt Evernote som notatverktøy, men det ville vært en uoverkommelig øvelse å migrere alle elevene mine dit når OneNote er så tilgjengelig.

Så har i tillegg Microsoft den magiske OneNote Class Notebooks, som lar meg opprette et digitalt klasserom, komplett med innholdsbibliotek, samarbeidsplass og individuelle elevmapper der bare jeg og den enkelte elev har tilgang.

Microsoft Surface Pro 3

Microsofts hybrid mellom et nettbrett og en bærbar datamaskin kommuniserer sømløst med OneNote, og vil fungere som ei tavle i min undervisning kommende skoleår.

Den tradisjonelle tavleundervisningen er fortsatt populær og nyttig, og kombinert med muligheten for å dele tavlenotatene med elevene umiddelbart etter undervisningøkten, fungerer Surface Pro ypperlig som bindeleddd mellom det gamle og det nye.

Tre VFL-verktøy

I arbeidet med vurdering for læring kommer elevene til å få presentert et opplegg for notatteknikk. Jeg vil jobbe med Cornell-metoden, som jeg har skrevet mer om her.

Videre kommer vi til å jobbe aktivt med vurderingsrubrikker, og tilbakemeldinger uten karakter. Disse tilbakemeldingene (eller fremovermeldinger, avhengig av hva man foretrekker), vil gis i form av prinsippet "to stjerner, to ønsker", som er rimelig selvforklarende idet de inneholder to positive og to negative elementer å jobbe videre med.

Til slutt vil elevenes egenvurdering og kontinuerlige refleksjon være en viktig del av dialogen mellom meg som faglærer og dem i deres egne OneNote-mapper.

Omvendt undervisning

Tidligere år har jeg eksperimentert noe med omvendt undervisning, ofte med hell, uten at jeg har "vendt om" fullstendig. Jeg er kanskje for glad i klasseromsdialogen og utforsking av tekst i en løpende dialog med elevene.

Neste skoleår vil jeg imidlertid prøve å bruke flipping i større monn enn før, spesielt til introduksjon av litteraturhistoriske perioder, som tross alt utgjør en vesentlig del av vg2-pensumet. Jeg bruker presentasjonsverktøyet Prezi sammen med Screencast-O-Matic til å lage videopresentasjoner elevene har tilgang til både hjemme og på skolen.

Evaluering

Jeg kom over Bjørn Helge Græslis ideer om en læringsbillett - individuell elevrefleksjon etter en gitt undervisningsperiode - for noen år siden. Elever må tas med i evalueringen av læringsarbeidet hyppig og på en enkel måte. Googles skjemaløsninger gir mulighet for å lage enkle tilbakemeldingsskjema elevene kan besvare med jevne mellomrom.

Det er enkelt å følge opp tilbakemeldingene, og man kan sortere dem på for å få oversikten man trenger.

Doxie One

Det papirløse klasserom er innen rekkevidde med Doxie One, som gir meg muligheten til å scanne alle papirdokumenter og legge dem ut til elevene som ressurser de kan laste ned og bruke.

I tillegg til de faglige ressursene i OneNote-klasserommet og det pedagogiske IKT-rammeverket rundt, har jeg som lærer behov for å reflektere rundt egen praksis, samt diskutere undervisningsarbeid og fag med andre lærere. Jeg bruker denne bloggen som mitt primære tankerom, og Twitter som tankesmie der ideer brynes mot andre pedagoger og skoleinteresserte.

Featured Review
Tag Cloud
No tags yet.
bottom of page