Varsel om varsler
Personalmøter er tidvis en kilde til skrivekløe. I dag slo min inn for fullt rundt klokken 15.30.
For en tid tilbake stilte Leder for Lederrådet i Utdanningsforbundet, @RektorKorpaas, følgende spørsmål:
Foranledningen for tweeten var nyheten om at det nok en gang skal opprettes ei arbeidsgruppe som skal se på lærernes tidsbruk. Til tross for at det er tredje gang på ti år at man setter ned en slik gruppe, er det i utgangspunktet positivt at man følger opp utfordringer som sektoren selv rapporterer om. Jeg repliserte nokså kjapt at jeg synes det er utfordrende å administrere fraværsgrensa, med alt av dokumentasjon den innebærer.
Fraværsgrensa er en stadig tilbakevendende debatt, til tross for at flertallet av Utdanningsforbundets medlemmer støtter den på et prinsipielt nivå. Jeg mener fortsatt at grensa bør skrotes snarest mulig, men i stedet for å dra opp hele den argumentasjonsrekka på nytt, vil jeg bidra til å utdype mitt innspill til Korpås gjennom å illustrere papirmølla som sveives i gang når en elev kommer til å bikke 10%-grensa.
Kontaktlærerrapporten som utarbeides i tilfeller der elever overskrider fraværsgrensa, og karaktergrunnlaget faller bort, danner grunnlaget for rektors vedtak i saken. Da trengs det, i tillegg til selve rapporten i bunn, følgende dokumentasjon:
- Kopi av varselbrev for 1. halvårsvurdering
- Kopi av varselbrev for 2. halvårsvurdering
- Kopi av varselbrev for sluttvurdering (som kan slås sammen med varselbrev for 2. halvårsvurdering)
- Kopi av elevens fraværsoversikt
- Notat fra kontaktlærer med oversikt over løpende oppfølging av eleven (samtaler, møter, kontakt med foresatte)
- Kopi av annen relevant informasjon
Vurderingsgrunnlaget i fag, isolert sett, styres ene og alene av lærerens profesjonelle skjønn. Kravet om skriftlig dokumentasjon av underveisvurdering falt bort i 2015, og faglæreren har som sitt mandat å anvende dette skjønnet for å avgjøre hvorvidt elever har vurderingsgrunnlag i faget hen underviser i. Læreren plikter å legge til rette for at eleven skal kunne skaffe seg et slikt grunnlag, men et manglende vurderingsgrunnlag er i seg selv ikke knyttet til fravær.
Bortsett fra når man har for mye fravær. Da faller lærerens profesjonelle skjønn bort, og det skjematiske vurderingsskjønnet overtar. Og det er ikke prinsippene bak dokumentene som er problemet heller. Selvsagt skal det varsles, føres oversikt med fraværet, avholdes møter, samtaler og andre relevante aktiviteter. Men når man har etablert ei fraværsgrense, virker det som om man samtidig har gått inn for å sikre seg på alle bauger og kanter i tilfelle klagesaker. Det gir, mildt sagt, et nokså omfattende kontaktlæreransvar.
Til slutt, og til sammenligning: Faglærerrapporten for redegjørelse av IV i fag som følge av manglende vurderingsgrunnlag (altså ikke som konsekvens av for høyt fravær alene) har ett punkt til utfylling:
"Følgende er lagt til grunn for vurderingen"
Stol på lærerens profesjonelle skjønn.